Friday, April 17, 2009

Maklumat Ringkas Mengenai Masjid Nurrusaadah

Oleh: Norshafiza Bt Kelana


AHLI JAWATANKUASA PENTADBIR MASJID

NAZIR
Tuan Hj. Mohd Nuh Bin Abdul Rahman PJK

TIMBALAN NAZIR
Tuan Hj. Samsuri Bin Reta

SETIAUSAHA
En. Shamsul Bahari Bin Thambishah

PENOLONG SETIAUSAHA
En. Zainor Abidin Bin Hassan

BENDAHARI
Kol (B) Hj. Hamdan Bin Jais, KMN, PPT, PJK


PEGAWAI-PEGAWAI MASJID

IMAM
Tuan Hj. Zainudddin Bin Hj. Mohd Taib PJK
Tuan Hj. Sarjat Bin Hj, Ali

BILAL
Tuan Hj. Suratman Bin Hj. Sulaiman

SIAK
Tuan Hj. Said Bin Hj. Mohd Zain

KETUA KAMPUNG
Hj. Razali bin Abu Bakar
Alamat : 310 Lorong 52B, Bukit E Kg Cheras Baru 56100 Kuala Lumpur
No. Telefon : 03-42942354
Usia : 65 tahun
10 tahun berkhidmat sebagai ketua kampung.

NAZIR
Hj. Mohd Nuh Bin Abd Rahman PJK
Alamat : Lot 270 Jalan 49 Kg Cheras Baru 56100 Kuala Lumpur
No. Telefon : 016-3612844
Usia : 64 tahun
14 tahun berkhidmat sebagai nazir masjid
Masalah yang dihadapi adalah kedatangan ahli kariah yang kurang.

SETIAUSAHA
Shamsul Bahari Bin Thambishah
Alamat : 73 Jalan 49 Bukit E Kg Cheras Baru 56100 Kuala Lumpur
No. Telefon : 019-2993991
Pekerjaan : Berniaga sendiri (RM1500. 00)
Usia : 44 tahun
2 tahun berkhidmat sebagai setiausaha masjid.
Aktiviti yang dianjurkan banyak berbentuk kebajikan bagi membentuk insane yang solehah.
Masalah yang dihadapi adalah remaja kurang ke masjid. Pelbagai aktiviti dijalankan bersama pihak sekolah dan belia.

PENOLONG SETIAUSAHA
Hj. Zainor Abidin Bin Hassan
Alamat : Lot 152 Jalan 45 Bukit D Kg Cheras Baru 56100 Kuala Lumpur
No. Telefon : 013-6695367
Pekerjaan : Pesara Kerajaan (RM1000. 00)
Usia : 60 tahun
5 tahun berkhidmat sebagai penolong setiausaha masjid.
Aktiviti yang dianjurkan ialah membantu dalam mengimarahkan masjid dan bersama jawatankuasa membantu nazir dan pegawai masjid dalam aktiviti keagamaan.


BENDAHARI
Kol (B) Hamdan Bin Jais
Alamat : Lot 16 Jalan 41 Kg Cheras Baru 56100 Kuala Lumpur
No. Telefon : 03-42944933
Pekerjaan : Pesara (RM2250. 00)
Usia : 63 tahun
5 tahun berkhidmat sebagai bendahari masjid
Masalah yang dihadapi adalah masalah kewangan dari segi perbelanjaan yang mana kadang-kala melebihi pendapatan.

IMAM
Hj. Zainuddin Bin Mohd Taib
Alamat : Lot 2 Jalan 41 Kg Cheras Baru 56100 Kuala Lumpur
No. Telefon : 03-42947534
Usia : 71 tahun
22 tahun berkhidmat sebagai imam masjid.

Penyata Kira-kira Pada 30 Jun 2005
Masjid Nurrusaadah
Kampung Cheras Baru
Selangor Darul Ehsan

No. Nama A/C Pendapatan (RM) Perbelanjaan (RM)

AM

a. Angka Pembukaan 107, 887. 68
b. Pendapatan Baru 24, 098. 45 29, 006. 06

ANAK YATIM
a. Angka Pembukaan 41, 024. 44
b. Pendapatan Baru 3, 514. 20 4, 500. 00

BIRO KORBAN ATAU AQIQAH
a. Angka Pembukaan 1, 381. 70
b. Pendapatan Baru -

BIRO KUBUR
a. Angka Pembukaan 11, 592. 80
b. Pendapatan Baru -


WAKAF MASJID
a. Angka Pembukaan 971. 57
b. Pendapatan Baru 874. 30 5, 695. 00

HARTA
a. Angka Pembukaan -
b. Pembelian Baru -
c. Susut Nilai Harta


KEMUDAHAN-KEMUDAHAN ASAS DI MASJID NURRUSAADAH
Terdapat 3 tandas di masjid ini iaitu 1 tandas khas untuk lelaki, 1 tandas khas untuk wanita dan 1 tandas di luar masjid. Terdapat 24 pili air di tempat mengambil air sembahyang wanita manakala di sebelah lelaki, kolah digunakan. Anggaran 3 bilik mandi di sebelah lelaki dan begitu juga di sebelah wanita. Kedua-dua bilik air dan tandas tidak mempunyai sebarang masalah. Trompah wakaf tidak banyak kelihatan, yang jelas kelihatan hanya sepasang atau 2 pasang trompah wakaf bewarna hitam. 2 cermin muka yang agak besar saiznya kelihatan dan ianya terletak di bahagian sembahyang wanita. Di dalam kawasan solat masjid terdapat lebih kurang 8 tabung derma. Di luar iaitu disekeliling kawasan solat masjid terdapat 2 lagi tabung yang dikhaskan untuk anak yatim dan untuk masjid.

Di ruang solat masjid pula, ianya dipenuhi dengan bentangan karpet bewarna biru. Bagi ruang lebihan atau pun ruangan yang digunakan apabila ramai jemaah, tikar akan dihamparkan di bahagian berkenaan. Anggaran jumlah sejadah melebihi 50 helai. Ianya jarang digunakan kerana corak karpet masjid dan digunakan apabila tikar turut digunakan. Kebersihan masjid adalah amat baik kerana kekukuhan organisasi masjid. Bagi penghadang wanita pula, terdapat 9 penghadang bewarna biru. Terdapat lebih kurang 50 pasang telekung wakaf yang di tempatkan di dalam satu almari khas. Masjid ini tidak menyediakan kain pelikat, songkok dan minyak wangi wakaf. Pakaian solat yang disediakan atau pun pakaian solat wakaf adalah bersih dan selesa untuk digunakan.

Bagi bahan bacaan pula, terdapat 9 rak bacaan yang satu daripadanya adalah rak besar. Anggaran jumlah Quran yang ada adalah 100 naskah, Quran terjemahan ialah 25 naskah dan kitab Yasin adalah lebih kurang 120 naskah. Buku-buku ilmiah yang lain tidak diletakkan dirak-rak terbuka. Ianya diletakkan di bilik mesyuarat sebagai pengganti ketiadaan perpustakaan. Keselamatan PA system di masjid adalah terjamin begitu juga dengan bilangan kes kecurian yang berlaku. Ini adalah kerana kawasan masjid terpelihara kerana ahli jawatankuasa masjid sentiasa ada di kawasan masjid. PA system masjid ini adalah dalam proses pembaikan.

Persekitaran masjid juga adalah bersih. Kebanyakan pasu bunga yang ada adalah dari jenis empat segi yang tertanam di atas jalan. Parking yang disediakan adalah cukup banyak untuk menampung jemaah harian, tetapi jika ada sambutan hari kebesaran tepi-tepi jalan sekeliling masjid juga terpaksa digunakan sebagai tempat meletak kenderaan. Terdapat juga parking khas untuk ahli jawatankuasa pentadbir masjid dan pegawai-pegawai masjid. Terdapat beberapa kerusi dipersekitaran masjid dan juga satu pondok kecil. Di laman masjid itu juga terdapat 3 tiang bendera.

Bagi peralatan pengurusan jenazah seperti keranda dan perkakas mayat, di masjid ini sememangnya sudah tertubuh satu badan khas iaitu Badan Khairat Kematian. Kelengkapan lain seperti pinggan, mangkuk, kawah, periuk dan cawan untuk kegunaan, sememangnya ada dan ditempatkan di satu rak khas dan ianya kelihatan kemas, teratur dan bersih.

AKTIVITI-AKTIVITI MASJID
Masjid Nurrusaadah ini sememangnya telah menyediakan jadual untuk pengajian, kuliah selepas maghrib dan subuh serta kelas fardhu ain untuk wanita bagi setiap bulan. Kuliah subuh diadakan setiap pagi Ahad dan kadang-kala pada hari Sabtu manakala ceramah, berzanzi dan tajuid diadakan setiap hari Jumaat, Rabu dan berselangan pada hari Isnin dan Selasa. Masjid ini turut mengadakan bacaan Yasin dan Tahlil pada setiap hari Khamis.

Khairat kematian masjid ini adalah di bawah satu badan berdaftar yang dipanggil Badan Khairat Kematian. Sumbagan untuk anak yatim dan janda adalah daripada sumbangan pusat zakat dan terdapat juga tabung-tabung khas yang disediakan. Bagi pembersihan kubur pula, 2 orang khas ditugaskan untuk menguruskan kubur tersebut.

Bagi aktiviti gotong-royong, ianya adalah satu kemestian bagi masjid ini untuk mengadakan gotong-royong sekurang-kurangnya sekali setahun, Sumbangan makanan sewaktu gotong-royong ini adalah sepenuhnya ditanggung oleh pihak masjid. Kebiasaan bilangan yang ikut serta dalam aktiviti gotong-royong ini adalah kurang daripada 50 orang.

Masjid Nurrusaadah ini menyambut boleh dikatakan kesemua hari kebesaran Islam seperti Awal Muharam, Asyura, Nifsu Sya’ban, Maulud Nabi dan Nuzul Al-Quran. Sambutan Ramadhan di masjid ini juga adalah begitu meriah. Bagi sambutan Hari Raya AidilAdha setiap kali korban, sekurang-kurangnya 10 ekor lembu akan dikorbankan.

Antara masalah yang dihadapi oleh masjid ini ialah kadang-kala apabila ada aktiviti di masjid, kurang jemaah atau kariah yang hadir untuk memakmumkan masjid.

KESIMPULAN
Pada 8hb September 2005, setelah melakukan pelbagai cubaan, saya telah berjaya menghubungi Nazir Masjid Nurrusaadah iaitu Tuan Hj. Mohd Nuh Bin Abdul Rahman PJK. Saya telah dijemput untuk menyertai mesyuarat ahli jawatankuasa yang kebetulan akan diadakan pada malam tersebut. Hal yang paling utama yang diperbincangkan adalah mengenai sambutan bulan Ramadhan yang bakal menjelang ini, hal-hal berbangkit dan pembukaan penyata kira-kira yang saya sediakan. Penyata kira-kira masjid ini akan dibuka 6 bulan sekali.

Antara kelebihan masjid ini adalah walaupun secara luarannya ia adalah sebuah masjid yang sudah tua, tetapi boleh dikatakan masjid ini merangkumi semua aspek. Sama ada dari segi kuliah subuh, kelas tajwid untuk kanak-kanak dan kelas fardhu ain untuk ibu. Tidak cukup dengan itu, masjid ini juga ada menubuhkan badan khas untuk kematian yang dipanggil Badan Khairat Kematian. Mereka juga dalam perancangan dan akan melaksanakan pembelian van mayat. Selain itu, binaan masjid ini juga adalah unik kerana ianya adalah masjid 2 tingkat dan tingkat kedua masjid itu adalah berupa sayap kanan dan sayap kiri. Ini sedikit sebanyak dapat membantu menampung jemaah yang ramai.

Cadangan yang dapat saya berikan adalah cuma agar masjid ini dibaik pulih dan dipercantikkan sahaja. Dari aspek lain, Masjid Nurrusaadah ini adalah masjid yang serba lengkap dan ada terutamanya dari segi organisasi yang mantap.
Monday, October 03, 2005

1 comment:

Eija said...

Assalamualaikum,tuan.maaf saya ingin meminta pihak tuan utk update maklumat yg terdapat di blog tuan, berikutan pihak pentadbiran Masjid Nurussa'adah Kg Cheras Baru bertukar setiap kali mesyuarat agong diadakan. Ketua Kampung juga telah bertukar dan hal ini menimbulkan kekeliruan terhadap pengguna.

Fiza (Cheras Baru)