Saturday, April 18, 2009

Maklumat Ringkas Mengenai Masjid Al – Firdaus Kampung Padang Besar Selatan, Kuala Perlis

Oleh: Hasmiza Binti Abu Hassan

Kebiasaannya setiap kampung atau mukim mempunyai sebuah masjid atau surau. Masjid menjadi elemen penting dalam pembentukkan sebuah kampung yang sempurna. Terdapat pelbagai kemudahan asas yang di sediakan di sesebuah masjid. Terdapat sebuah masjid yang baru di bina di Kampung Padang Besar Selatan, Kuala Perlis yang di beri nama Masjid Al- Firdaus. Masjid ini terletak berhampiran dengan Dewan Orang Ramai dan Sekolah Kebangsaan Padang Besar (Selatan). Kedudukkan masjid ini dapat memudahkan lagi pihak masjid menganjurkan pelbagai aktiviti. Pihak masjid dapat menggunakan dewan orang ramai atau dewan sekolah sekiranya masjid tidak mempunyai cukup ruang untuk sesuatau aktiviti.

Terdapat pelbagai kemudahan yang di sediakan oleh pihak masjid kepada orang ramai. Masjid ini mempunyai dua tandas perempuan dan dua tandas lelaki tetapi saya telah dimaklumkan oleh AJK masjid ini bahawa kebersihan tandas di masjid ini tidak memuaskan. Selain itu masjid ini juga mempunyai 4 bilik air dan 5 bilik mandi untuk perempuan dan lelaki. Bilik mandi di sediakan agak banyak kerana masjid ini selalu dikunjungi oleh pelancong- prlancong dari negeri lain yang datang ke Kuala Perlis untuk menaiki feri ke Langkawi. Terdapat lebih 20 pili air di masjid ini yang dikhaskan untuk mengambil wuduk. Selain itu masjid juga mendapat sumbangan dari orang ramai contohnaya seperti terompah wakaf sebayak lima pasang bagi wanita dan enam pasang bagi lelaki. Cermin muka juga bukan sahaja terdapat di tandas malah terdapat juga cermin muka yang di letakkan di bahagian luar masjid. Bagi kaum wanita pula terdapat juga tiga buah cermin muka di letakkan di bahagian belakang berhampiran dengan rak buku di belakang tempat solat. Selain itu terdapat juga sebuah tabung yang di sediakan untuk kegunaan membaiki kerosakkan bilik air dan membayar upah untuk aktiviti pembersihan kawasan bilik air.

Saya di maklumkan bahawa pihak masjid terpaksa membelanjakan hampir keseluruhan wang kutipan tabung yang diberi naam Tabung Kutipan Tandas hanya untuk membayar duti upah membersih tandas. Sekiranya pihak masjid tidak memperuntukkan wang tersebut untuk membersihkan tandas, keadaan tandas itu kelihatan begitu kotor dan ini dapat menimbulkan perbagai masalah dan dapat merosakkan pandangan pelancong luar tentang kebesihan masjid ini. Pihak masjid agak kesal kerana orang ramai terutamanya orang kampung tidak tahu menjaga kebersihan tandas di masjid ini.

Selain itu masjid ini juga mempunyai ruang solat yang luas yang dapat memuatkan lebih kurang 500 orang dalam satu – satu masa. Tetapi, menurut Imam di masjid ini hanya terdapat 50 oarang sahaja yang datang untuk berjemaah di masjid ini pada satu-satu masa jika tiada apa-apa majlis tertentu yang dijalankan di masjid. Hal ini amat merunsingkan pihak Masjid. Masjid juga banyak mendapat sumbangan dari orang ramai dan AJK kampung ini seperti sumbangan duit untuk membeli peralatan di masjid contohnya sejadah, telekung, penyapu dan lain-lain. Selain itu terdapat juga orang kampung yang mewakafkan telekung, kain pelekat dan songkok. Masjid ini mempunyai lebih kurang 10 helai telekung, 5 helai kain pelekat, dan 20 helai sejadah.

Bahan bacaan juga agak banyak di masjid ini kerana terdapat banyak pihak yang memberi sumbangan. Pihak masjid juga mendapat peruntukkan dari AJK kampung ini untuk membeli bahan bacaan seperti Al Quran, kitab Yassin, Al-Quran terjemahan dan banyak lagi. Masjid ini tidak mempunyai perpustakaan kerana kawasan masjid ini terhad. Kini masjid ini mempunyai 12 buah Al- Quran, 20 buah kitab Yassin, dan 10 buah Quran terjemahan. Terdapat 5 buah rak buku di masjid ini buat masa sekarang dan mewngikut perancangan pihak masjid akan menambahkan beberapa buah rak buku lagi kerana bilangan buku-buku semakin bertambah.

P. A sistem di masjid ini berada dalam keadaan baik dan lengkap. Terdapat 3 speaker, 4 mikrofon dan 3 sound. Keselamatan sistem ini agak terjamin kerana masjid akan sentiasa di awasi oleh AJK masjid pada setiap masa. Kesempurnaan dan keceriaan sesebuah masjid itu juga bergantung kepada keindahan susun lanskapnya. Masjid ini mempunyai lanskap yang tidak begitu menarik kerana masjid ini baru di bina tetapi belum ada pihak yang ingin menyumbangkan wang untuk kerja-kerja mengindahkan persekitaran masjid ini. Masjid ini mempunyai 45 buah pasu bunga, 6 buah kerusi dan kawasan parking yang mencukupi. Masjid ini tidak mempunyai tiang bendera kerana pihak pemaju tidak menyediakannya semasa pembinaan masjid ini. Pihak masjid tidak bercadang untuk membina tempat untuk memasang bendera buat masa sekarang. Peralatan di masjid ini agak mencukupi. Perkakas mandi mayat, pengusung keranda juga terdapat di masjid ini. Pengurusan jenazah dan kubur juga di bawah pengurusan pihak masjid. Perbelanjaan seperti bil air yang digunakan untuk kegunaan kubur juga di bayar oleh pihak masjid.

Pihak masjid juga ada menganjurkan beberapa aktiviti untuk penduduk kampung ini. Kuliah subuh dan kuliah magrib juga diberikan oleh imam pada setiap hari. Selain itu pihak masjid juga da menganjurkan pelbagai kelas kelas pengajian seperti kelas tajwid untuk kanak-kanak dan kelas fardhu ain untuk kaum wanita. Sebulan sekali pihak masjid akan mengadakan majlis membaca yassin pada hari Khamis malam Jumaat pada setiap minggu ketiga setiap bulan. Pihak masjid juga ada menganjurkan gotong- royong bagi membersihkan kawasan kubur dan masjid. Aktiviti gotong-royong akan diadakan 2 bulan sekali. Penduduk kampung kebayakkan mengambil bahagian dalam aktiviti ini. Pihak masjid juga akan memperuntukkan sejumlah wang meyediakan makanan kepada orang ramai yang turun bergotong-royong. Selain itu, di hari-hari kebesaran seperti awal muharram, asyura, nisfu syaaban dan maulut nabi terdapat juga aktiviti yang dianjurkan oleh pihak masjid. Pihak masjid akan menjemput penceramah dari luar seperti dari Majlis Agama Islam Perlis datang untuk memberi ceramah. Sambutan yang di berikan kadang-kadang amat menggalakkan tetapi kebiasaanya kurang mendapat sambutan.

Pendapatan masjid banyak bergantung kepada kutipan derma dan tabungan. Pihak Masjid mempunyai 3 jenis tabungan iaitu Tabung Mingguan Awam, Tabung Bergerak dan Tabung Kutipan Tandas. Kutipan bagi Tabung Kutipan Tandas kebiasaanya habis digunakan untuk perbelanjaan kebersihan tandas. Hanya hasil kutipan dari Tabung Kutipan Awam dan Tabung Begerak sahaja yang diambil kira sebagai pendapatan masjid. Kebiasaanyan setiap bulan masjid dapat mengumpulkan lebih kurang RM 1000 ke atas. Contohnya pada bulan Ogos yang lalu pihak masjid dapat mengumpul sebanyak RM 932 bagi Tabung Bergerak dan RM 681 bagi Tabung Mingguan Awam. Jadi Jumlah terkumpul bagi bulan itu sebanyak RM 1513. Pihak masjid sekarang mempunyai jumlah wang terkumpul sebayak lebih kurang RM 40 ribu. Pihak masjid bercadang untuk menggunakan wang itu untuk membuat pagar baru di sekeliling kawasan masjid. Pihak masjid memperuntukkan sebanyak RM 30 ribu untuk projek ini. Pihak masjid tidak berpuas hati dengan Majlis Agama Perlis kerana permohonan pihak masjid telah mendapat kelulusan selama lebih dari 2 tahun tetapi kerja-kerja pembianaannya masih belum dijalankan maka pihak masjid mengambil keputusan untuk membuat sendiri pagar itu.

Pendapatan masjid yang hanya RM 1000 lebih pada setiap bulan sebenarnya tidak mencukupi kerana pihak masjid terpaksa membayar Sebayak RM 50 kepada seorang guru kelas agama untuk seminggu. Masjid telah mengupah 3 orang guru dan terpaksa membayar RM 600 kepada mereka dalam masa sebulan. Pihak masjd menggunakan khidmat seorang guru ynag mengajar Feqah, seorang mengajar Tafsir dan seorang mengar Al-Quranb dan Tajwid. Tetapi malangnya, sambutan yang di berikan oleh orang ramai kurang memuaskan. Kadang kala hanya 15 hingga 20 orang sahaja yang hadir ke kelas-kelas berikut. Pihak masjid juga membelanjakan RM 200 pada setiap bulan untuk membayar bil air dan bil elektrik.

Terdapat beberapa masalah yang ditekankan oleh AJK masjid iaitu masalah kebersihan, bilangan vakum carpet yang sedikit menyukarkan proses membersihkan ruang solat. Selain itu, imbuhan yang di berikan oleh majlis agama kepada Siak terlalu rendah. Hanya RM 90 sebulan, pihak masjid tidak mempunyai wang lebih untuk menambah jumlah imbuhan itu. Kebayakan AJK masjid hanya bertugas secara sambilan sahaja

Carta Organisasi

Pengerusi : Encik Osman bin Senawi ( Imam 1 )
Alamat : Kampung Kurung Tengar
Pekerjaan : Nelayan
Umur : 67 tahun
Pendapatan : RM 450
Tempoh berkhidmat : 20 tahun

Imam 2 : Encik Mohamad Noor bin Ibrahim
Alamat : Kampung Padang Besar Selatan
Pekerjaan : Pegawai LKIM
Umur : 40 tahun
Pendapatan : RM 2500
Tempoh berkhidmat : 6 tahun

Timb. Pengerusi : Encik Jaya bin Saad
Alamat : Kampung Terus Teritip
Pekerjaan : Kerani
Umur : 61 tahun
Pendapatan : RM 700
Tempoh berkhidmat : 10 tahun

Setiausaha :Encik Ahmad bin Hassan
Alamat : Kampung Padang Besar ( Selatan )
Pekerjaan : Petani
Umur : 62 tahun
Pendapatan : RM 600
Tempoh berkhidmat : 10 tahun

Timb. Setiausaha : Encik Zubir bin Ghazali
Alamat : Kampung Padang Besar ( selatan )
Pekerjaan : Guru
Umur : 37 tahun
Pendapatan : RM 2000
Tempoh berkhidmat : 3 tahun

Bendahari : EncikAzhar bin Ahmad
Alamat : Kampung Padang Besar ( Selatan )
Pekerjaan : Kontraktor
Umur : 42 tahun
Pendapatan : RM 3000
Tempoh berkhidmat : 13 tahun

Bilal 1 : Encik Saad bin Saari
Alamat : Kampung Terus Teritip
Pekerjaan : Peniaga
Umur : 54 tahun
Pendapatan : RM 1500
Tempoh berkhidmat : 15 tahun

Bilal 2 : Encik Abdul bin Bakar
Alamat : Jalan Kubur, Kampung Padang Besar ( Selatan )
Pekerjaan : Petani
Umur : 60 tahun
Pendapatan : RM 350
Tempoh berkhidmat : 6 tahun

Siak 1 : Tuan Haji Ibrahim bin Saad
Alamat : Kampung Padang Besar ( Selatan )
Pekerjaan : Pesara JKR
Umur : 57 tahun
Pendapatan : RM 500
Tempoh berkhidmat : 8 tahun

Siak 2 : encik Razali bin Osman
Alamat : Jalan Kubur, Kampung Padang Besar Selatan
Pekerjaan : Buruh binaan
Umur : 45 tahun
Pendapatan : RM 400
Tempoh berkhidmat : 4 tahun

Kesimpulan.
Saya berpendapat masjid ini terdapat banyak kelebihan. Masjid ini mempunyai banyak kemudahan asas dan amat mencukupi. Selain itu pengurusan masjid juga agak cekap kerana dapat menguruskan perbelanjaan dan aktiviti yang dianjurkan dengan baik. Swaya mencadangkan supaya pihak masjid dapat mengadakan lebih banyak aktiviti yang dapat memberikan pendapatan kepada masjid. Contohnya aktiviti mengutip derma dari rumah ke rumah. Selain itu, pihak masjid juga perlu mengadakan lebih banyak aktiviti gotong-royong untuk membersihkan kawasan masjid terutamanya kawasan tandas. Pihak masjid tidak perlu membazirkan wang membayar upah membersihkan kawasan tandas. Hasil kutipan dari Tabung Kutipan Tandas itu sepatutnya dapat digunakan untuk kegunaan masjid bagi aktiviti yang lebih berfaedah. Selain itu, tentang masalah kurang sambutan dari orang ramai itu perlulah di atasi dengan segera. Mungkin orang ramai perlu di berikan lebih banyak pendedahan atau maklumat tentang sesuatu aktiviti yang akan dijalankan oleh pihak masjid.


Thursday, October 06, 2005Ustaz Abd Aziz bin Harjin
Pensyarah Tamadun Islam
Universiti Teknologi MARA Perlis
02600 Arau 
PERLIS
MALAYSIA

013-4006206
04-9882701
abdazizharjin@perlis.uitm.edu.my
http://abdazizharjin.blogspot.com


No comments: