Saturday, April 18, 2009

Maklumat Ringkas Mengenai Masjid Keratong 7, Pahang

Oleh: Faizah Bt Marzuki

Masjid ini di bina pada tanggal 26 disember 1985 dengan kos kira- kira RM 500, 000 ribu. Ia di biayai sepenuhnya oleh Kerajaan negeri Pahang. Masjid ini berjaya di siapkan setelah setahun pembinaanya. Masjid ini boleh menampung kira- kira 500 orang jemaah pada satu- satu masa. Masjid ini memberi kemudahan kepada penduduk setempat untuk menunaikan sembahyang dan mengadakan majlis- masjid keagamaan.

Kemudahan Asas.

Bilik air
Masjid ini mengandungi 4 tandas iaitu 2 tandas lelaki dan 2 tandas wanita untuk kegunaan jemaah di sini. ia turut mengandungi 20 pili air dan 4 bilik air untuk memberi kemudahan dan keselesaan kepada jemaah terutamanya jemaah dari luar. Masalah bilik air dan masalah tandas di sini tidak terlalu kritikal dan masih boleh di atasi. Masjid ini turut menyediakan 20 pasang trompah dan 2 cermin muka untuk kegunaan jemaah di sini.

Ruang solat
Masjid ini turut menyediakan 50 pasang sejadah , 20 pasang telekong , 20 helai kain pelikat dan 10 songkok wakaf. Kebersihan masjid dan pakaian solat di sini terjaga kerana setia 2 miggu sekali ia akan dibersihkan. Masjid ini turut menyediakan pengadang wanita untuk memisahkan jemaah wanita dan lelaki.

Bahan bacaan
Di masjid ini turut mengandungi 2 rak buku , 30 buah Al-quran, 5 Al- quran terjemahan, 300 kitab yassin dan 100 buku- buku bacaan lain. Mini perpustakaan turut disediakan terutamanya untuk kegunaan pelajar- pelajar sekolah agama di sini. Perpustakaan ini turut menyediakan 10 buah meja bacaan , majalah keagamaan serta risalah – risalah untuk panduan mereka.

P. A system.
P. A system di sini mengandungi 4 speaker dan 4 microphone untuk digunakan semasa majlis- majlis tertentu. Ia turut dilengkapi dengan 2 sound untuk kemudahan semasa majlis dianjurkan. Kejadiaan kecuriaan P. A system di sini pernah sekali terjadi dan kerosakan speaker kerap terjadi.

Persekitaran.
Susunan landskap di sini agak menarik dengan dihiasi pokok-pokok bunga yang ditanam di sekeliling masjid. Terdapat 20 buah pasu bunga di sini dan tempat parking di sini juga luas. Sebanyak 200 buah kerusi turut disediakan untuk kegunaan semasa menganjurkan majlis-majlis tertentu. Di sini turut terdapat 2 tiang bendera iaitu untuk bendera Malaysia dan bendera Negeri Pahang.

Peralatan
Terdapat 2 keranda dan perkakas mayat seperti kain penutup, alat mandian (kapur barus, kapas, dan lain-lain ), kain kapan dan sebagainya di sediakan di masjid ini. Masjid ini turut menyediakan 300 pinggan mangkuk dan 300 biji cawan untuk kegunaan majlis- majlis tertentu. Dua kawah dan 2 periuk besar dan kecil turut disediakan untuk tujun memasak semasa berlangsungnya sambutan- sambutan tertentu di sini.

AKTIVITI

Pengajian
Kuliah maghrib diadakan seminggu sekali di sini iaitu pada setiap hari rabu untuk semua golongan. Kuliah subuh juga diadakan seminggu sekali iaitu pada setiap pagi sabtuuntuk memberi panduan hidup kepada pendudukdi sini. Masjid ini turut memberi peluang kepada para ibu- ibu untuk mendalami ilmu agama dengan mengadakan kelas pengajian fardu ain untuk ibu iaitu sebanyak dua bulan sekali.

Khairat
Badan khairat ditubuhkan di masjid ini untuk menguruskan kutipan khirat di sini. Kutipan bulanan selalunya mencecah RM 600 untuk setiap bulan bergantung kepada sumbangan yang diperoleh dari orang ramai. Jumlah terkumpul pula menjangkau RM 7200 setahun. Anak- anak yatim dan janda di sini juga tidak diabaikan dan mereka diberi bantuan sumbangan sebanyakRM 100.

Gotong- royong
Gotong royong untuk membersihkan masjid biasanya diadakan 3 bulan sekali. Setia kali gotong royong diadakan , sebanyak RM 100 diperuntukkan untuk sumbangan makanan. Gotong royong di masjid inimendapat sambutan yang agak menggalakkan dengan dihadiri oleh penduduk- penduduk setempat.

Hari kebesaran
Sambutan hari kebesaran seperti awal muharam, asyura, nisfu sya'ban, maulud nabi, dan nuzul al –quran disambut setahun sekali di sini. Semasa majlis sambutan diadakan, seluruh penduduk di sini mengambil bahagian . Penduduk di sini juga bergotong – royong seperti memasak, membersihkan masjid dan sebagainya sebelum sesuatu majlis itu dijalankan. Majlis seperti ini juga dapat merapatkan hubungan silatulrahim di antara penduduk di sini dan diadakan dengan meriah.

Masalah.
Masalah seperti tidak ada sambutan, kurang peruntukan dan lain- lain tidak berlaku kerana sambutan penduduk di sini menggalakkan.

Organisasi

Nama pengerusi: Abdul Majid b. Mat jail
Alamat : Blok 7, keratong 7.
Pekerjaan : Peneroka
Pendapatan : RM 1500
Usia : 58 tahun
Perkhidmatan : 20 tahun
Aktiviti yang dijalankan : Mempengerusikan mesyuarat serta majlis- majlis tertentu
Masalah yang di hadapi : Tiada

Nama imam: Hj Jefri b. Hj Asmawi
Alamat : Blok 8, keratong 7.
No telefon : 09- 4471668
Pekerjaan : Peneroka
Pendapatan : RM 1500
Usia : 58 tahun
Perkhidmatan : 20 tahun
Aktiviti yang dijalankan : Mengajar kelas tajwid dan kelas fardu ain
Masalah yang dihadapi: Tiada

Nama siak: Mat Satar b. Sehat
Alamat : Blok6, keratong 7.
No telefon : 09- 4471178
Pekerjaan : Peneroka
Pendapatan : RM 1500
Usia : 56 tahun
Perkhidmatan : 20 tahun
Aktiviti yang dijalankan : Membersihkan masjid.
Masalah yang dihadapi: Tiada

Nama bilal: Kastirun b Muskijan
Alamat : Blok8, keratong 7.
No telefon : 09- 4471108
Pekerjaan : Peneroka
Pendapatan : RM 1500
Usia : 58 tahun
Perkhidmatan : 20 tahun
Aktiviti yang dijalankan : Melaungkan azan dan selawat sebelum masuk waktu solat. .
Masalah yang dihadapi: Tiada

Nama bendahari: Abd Razak b Husin
Alamat : Blok13, keratong 7.
No telefon : 09- 4471270
Pekerjaan : Peneroka
Pendapatan : RM 1500
Usia : 57 tahun
Perkhidmatan : 3 tahun
Aktiviti yang dijalankan : Menjaga kewangan masjid dan menguruskan perbelanjaan masjid
Masalah yang dihadapi : Tiada
Duit terkumpul : RM 8153. 16
Kegunaan : Membayar bil runcit, bil air dan elektrik, saguhati penceramah dan peralatan memasak.
Jumlah yang tidak digunakan :RM 7540. 60

KESIMPULAN :

Kelebihan masjid :
Kelebihan masjid ini ialah ia mempunyai landskapyang indah serta kawasan yang mendamaikan serta menenakan jiwa. Selain itu, ia selalu menganjurkan pelbagai aktiviti yang berfaedah serta merapatkan hubungan antara penduduk di sini. Organisasi masjid juga bertanggungjawab dan menjalankan tugas dengan baik serta amanah. Masjid ini juga sering mendapat peruntukan daripada kerajaan negeri.

Cadangan- cadangan

• Membaiki kerosakan- kerosakan yang berlaku di masjid dengan segera
• Perbanyakkan aktiviti-aktiviti khususnya untuk remaja dan belia untuk menangani masalah sosial di kalangan mereka.
• Menyediakan pejabat yang dilengkapi dengan komputer untuk kemudahan pengurusan.

Komen
Pada pandangan saya, masjid ini menyediakan kemudahan yang baik kepada para penduduk dan jemaah. Selain itu, saya juga berpuas hati dengan organisasi masjid yang menjalankan tugas mereka dengan baik. Selain itu, aktiviti yang dijalankan oleh masjid ini juga memberi banyak faedah dan manfaat kepada para penduduk di sini dan dapat membantu penduduk di sini menambahkan pengetahuan agama mereka.

Thursday, October 06, 2005


Ustaz Abd Aziz bin Harjin
Pensyarah Tamadun Islam
Universiti Teknologi MARA Perlis
02600 Arau 
PERLIS
MALAYSIA

013-4006206
04-9882701
abdazizharjin@perlis.uitm.edu.my
http://abdazizharjin.blogspot.com


No comments: