Saturday, April 18, 2009

Maklumat Ringkas Mengenai Al-Iman, Bandar Perdana, 06000 Sungai Petani,

Oleh: Muhammad Izwan B Ismail

Pengenalan
Masjid ini beralamat masjidal-iman, bandar perdana, 06000 sungai petani, kedah. masjid ini dibina pada lingkungan tahun 70an Dan pada tarikh 25 februari 1978 masjid ini dirasmikan oleh yb.
Dato bukhari bin luqman

Kemudahan asas

Tandas
Tandas di masjid ini terbahagi kepada dua bahagian, iaitu bahagian untuk jemaah lelaki dan satu bahagian untuk jemaah wanita. bilangan tandas di bahagian lelaki terdapat sebanyak tiga buah dan satu bahagian kecil yang menempatkan cermin dan singki bagi kemudahan jemaah untuk membasuh muka. manakala dibahagian jemaah wanita pula sebanyak dua buah dan satu bahagian kecil. walaubagaimanapun kebersihan tandas amat memuaskan kerana para jemaah memainkan peranan mereka dan masing-masing bertanggungjawab. selain itu pihak masjid menyediakan selipar untuk kemudahan jemaah ke tandas.
.
Ruang solat
Masjid ini terdapat dua ruang utama iaitu ruang bagi jemaah lelaki dan ruang bagi jemaah perempuan. ruang jemaah lelaki terletak di bahagian kiri manakala ruang jemaah wanita di bahagian kanan. ruang utama di sediakan karpet manakala pada ruang belakang dilengkapi dengan jubin sahaja. ruang solat yang terdapat di masjid ini mampu menanpung jemaah seramai 200-250 jemaah pada sesuatu masa. dari segi kebersihan ruang solat didapati amat memuaskan kerana pihak ajk kebersihan masjid amat menitik berat kan kebersihan ruang solat mereka telah menyediakan pembersih vakum, penyapu, dan sebagainya di setiap sudut masjid untuk kegunaan para jemaah. ruangan solat juga disediakan kipas sebanyak 10 buah. bagi jemaah yang datang dari luar kain pelekat dan kain sembahyang wanita disediakan.

Tempat wuduk
Di masjid ini terdapat 2 tempat untuk mengambil wuduk iaitu satu bagi jemaah lelaki dan satu lagi bg jemaah perempuan. di setiap tempat mengambil wuduk tersebut terdapat lebih kurang 10 batang paip. ini memudahkan bagi para jemaah untuk mengambil wuduk. selain itu, tempat wuduk tambahan juga disediakan di bahagian pintu masuk masjid dan ini dapat mengelakkan kesesakan terutama pada hari solat jumaat.

P. a system
Ini belum lagi berlaku kecurian kerana semua peralatan p. a system diletakan terdapat sebanyak 8 buah speaker yang mana 2 buah di letakan di bahagian hadapan dan 1 bauh lagi diletakkan di bahagian belakang di ruang solat utama , 2 buah di letakkan di bahagian ruang solat kedua manakala 3 buah diletakkan dikubah masjid . terdapat sebanyak 2 buah microphone dan 1 microphone mini disediakan . setakat di dalam bilik khas yang berkunci.

Aktiviti keagamaan
Pengajian
Terdapat banyak aktiviti keagamaan di masjid ini. antaranya ialah mengadakan kelas bahasa arab pada setiap hari isnin. Di masjid ini juga diadakan kuliah maghrib pada hari selasa dan rabu diikuti bacaan yassin pada khamis malam jumaat. hari sabtu dan ahad pula, masjid kemensah mengadakan kelas pengajian al-quran dan tafsir. sambutan bagi aktiviti di masjid ini amat menggalakkkan.

Khairat
Masjid ini telah menyediakan sebuah tabung khas diwujudkan di ruang utama solat dan juga laluan ke ruang tambahan solat untuk kutipan derma ikhlas daripada para jemaah . jumlah kutipan derma bagi masjid ini ialah lebih kurang rm700 seminggu. duit derma ini akan digunakan untuk membayar bil elektrik dan air serta untuk menyediakan kemudahan untuk para jemaah.

Kesimpulan
Masjid kemensah telah memainkan peranan yang penting dan telah dimanfaatkan sepenuhnya oleh para jemaah dan juga penduduk disekitarnya. masjid ini terletak di kawasan yang sesuai dan mudah untuk para jemaah untuk ke masjid . sebagai sebuah masjid yang menjadi tumpuan ramai di taman melawati, para jemaah hendaklah memainkan peranan dalam menjaga kebersihan dalam dan persekitaran masjid dan memelihara martabat dan keharmonian masjid ini dengan sebaik-baiknya .


Komen
Terdapat beberapa masalah bagi para jemaah iaitu masalah tempat meletak kenderaan terutamanya pada hari jumaat. oleh kerana tempat meletak kenderaan yang terhad, para jemaah terpaksa meletakkan kenderaan mereka di tepi jalan dan ini menyebabkan kesesakan lalu-lintas. ruang masjid juga perlulah dibesarkan kerana keadaan masjid yang agak kecil menyukarkan jemaah untuk bersolat terutamanya solat jumaat kerana ramai jemaah yang hadir dan ada yang terpaksa bersembahyang di luar masjid. selain itu, bilangan jemaah agak sedikit sewaktu solat zohor dan asar manakala jemaah remaja amatlah kurang terutama semasa sembahyang berjemaah. oleh itu ibu bapa haruslah menunjukkan tauladan dan mengajar anak-anak mereka untuk selalu bersembahyang di masjid. selain itu masjid ini perlulah mengadakan kelas bagi kanak-kanak.Sunday, October 02, 2005Ustaz Abd Aziz bin Harjin
Pensyarah Tamadun Islam
Universiti Teknologi MARA Perlis
02600 Arau 
PERLIS
MALAYSIA

013-4006206
04-9882701
abdazizharjin@perlis.uitm.edu.my
http://abdazizharjin.blogspot.com


No comments: